dimecres, d’octubre 11, 2006

AVANPROJECTE DE CONSTRUCCIÓ D'UNA PRESA A MONTREBEI

El passat divendres va tenir lloc a Balaguer una reunió per reimpulsar la PLATAFORMA EN DEFENSA DEL MONTSEC amb motiu de l'avantprojecte que fa dues setmanes va presentar el conseller Nadal i Fecsa-Endesa per construir al final del congost de Montrebei. Aquesta presa es vol construir al final del congost amb dues finalitats: la finalitat de produir energia (l'aigua es fará saltar dues vegades) i la finalitat lúdica (aquesta presa crearà un volum d'aigua suficient per poder navegar-hi,...). Els ajuntaments de la zona sembla ser que hi están d'acord (veuen beneficis a curt plaç) i la Fundació territori i paisatge sembla ser que no es vol pronunciar directament. De moment la plataforma está intentant agrupar el major nombre de firmes i adhesions de diferents entitats.
Pels qui no ho sabien, tot el Montsec ha estat proposat com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. De totes maneres, com cadascú és lliure d'opinar el que vulgui, us deixo apuntada aquí tota la informació:

BREU DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

El passat dijous 30 d’agost va ser presentat, a la Delegació de la Generalitat a Lleida, el projecte de construcció de la Central Hidroelèctrica de Sant Esteve, promoguda per Endesa.

A l’acte, a més de fer-hi acte de presència bona part dels ajuntaments de la zona, tant catalans com de la Ribagorça, va assistir-hi també el portaveu i Conseller d’Obres Públiques, el Sr. Joaquim Nadal, que va afirmar, en companyia dels alcaldes i membres d’Endesa, que el projecte era compatible amb el medi ambient.

La presa, de 33 metres d’alçada, es construiria a escassos 500 metres de l’entrada del congost de Montrebei, a la vessant nord, al municipi de Sant Esteve de la Sarga.

En concret, la presa està prevista en el primer petit estret que fa el riu Noguera Ribargorçana en direcció al congost per la vessant nord. En aquest punt és on se situa l’antiga ermita romànica, actualment sense sostre, i enfront hi trobem la Vall del poble de Montgai, del Montsec de l’Estall.

El cabal de la central estaria entorn als 35 m3/s, o el que és el mateix, 35.000 litres per segon, el qual generarà una potència de 6,9 MW i una producció de 35 GWh/any.

CONSIDERACIONS AMBIENTALS

El congost de Montrebei constitueix, sense cap mena de dubte, un dels espais naturals més singulars del Prepirineu, tant des del punt de vista paisatgístic, al ser l’únic gran congost lliure d’infraestructures, com per la seva gran biodiversitat, amb la presència d’espècies en perill com són la llúdriga o el trencalòs, entre d’altres.



RECONEIXEMENTS AMBIENTALS

· L’any 1987 es va declarar el Congost de Montrebei Reserva Natural, per a la conservació de la llúdriga. L’any 1992 el Congost de Montrebei es va incloure al PEIN, dins la Serra del Montsec.

· L’any 2004 el Congost de Montrebei era incorporat a la Xarxa Natura i fou declarat també com a ZEPA de la UE

· L’actual govern de la Generalitat va subscriure el compromís de declarar el Montsec com a Parc Natural, i en l’actualitat s’han encarregat els estudis de base per la seva declaració.

En conclusió, hi ha pocs espais amb tantes figures de protecció que magnifiquin la seva gran importància ambiental.

ANTECEDENTS

Entre els any 85 i 87 es va impulsar des de la Generalitat la Construcció de l’eix occidental que comunica Tortosa amb la Vall d’Aran; es va proposar realitzar un traçat de nova construcció des de la població d’agulló, Vall d’Àger, fins a Pont de Montanyana, passant pel congost de Montrebei. En aquell moment es va constituir una plataforma, i es va realitzar una intensa campanya amb la realització d’una exposició itinerant, l’edició d’un llibre i un vídeo amb nombrosos actes que van aconseguir aturar el projecte.

Perquè el congost de Montrebei no està a la venda, - 2 - ni a Endesa ni a ningú.

Us informen de la reunió que tindrà lloc a la fonoteca de l’Ajuntament de Balaguer el proper divendres 6 d’octubre de 2006 amb l’objectiu de constituir una Plataforma que defensi el Congost de Montrebei.


MANIFEST

“El Congost de Montrebei, patrimoni de tothom".

No a la construcció d’una presa al Congost de Montrebei per part d’ENDESA.”



Atenent la presentació pública per part de l’empresa Endesa el 30 d’agost de 2006 a Lleida, del projecte de construcció d’una nova central hidràulica, de 33 metres d’alçada de presa, a l’entrada del Congost de Montrebei per la vessant nord, als municipis de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà i Viacamp, a la Baixa Ribagorça.


Les entitats sotasignats manifesten:


1.- Que el congost de Montrebei és un dels indrets més importants del patrimoni natural paisatgístic i històric del Prepirineu.

2.- Que la seva extraordinària importància queda ben reflectida amb els grans reconeixements i figures de protecció que té: és Reserva Natural, està inclòs al PEIN i forma part de la Xarxa Natura 2000, la xarxa d’espais protegits de la Unió Europea, com ZEPA (Zona especial de conservació d’aus) i l’actualitat s’estan fent els estudis de base per a la seva declaració com a Parc Natural. A més, també està proposat com a patrimoni de la humanitat a la UNESCO. A banda, és un dels espais més apreciats pel món de l’excursionisme, amb una bellesa paisatgística inqüestionable que ofereix grans contrastos de vegetació, presència d’aigua i, especialment, un relleu imponent que no està malmès per infrastructures. Aquest és l’únic gran congost verge dels grans rius dels Prepirineus.

3.- Que el projecte de presa i central hidroelèctrica que Endesa vol construir al congost de Montrebei comportarà la realització de grans moviments de terres i altres greus impactes durant la fase de construcció i uns impactes irreversibles, un cop estigui en funcionament, sobre la dinàmica hidrològica, sobre la fauna i, especialment, sobre els atributs i la fisonomia del congost de Montrebei, precisament allò que més el caracteritza.

4.- Endesa ha presentat aquest projecte enganyosament com una millora ambiental i social ja que la presa permetrà crear una làmina d’aigua permanent aigües amunt de Mont-rebei que farà possible, segons l’empresa, l’ús turístic i la dinamització del territori. L’empresa no valora, però l’impacte aigües avall sobre la dinàmica dels sistema natural fluvial i el paisatge, ni l’actual ús turístic i recreatiu del congost de Mont-rebei que cada any rep uns 30.000 visitants, amb el que això representa per l’economia local (turisme rural i de qualitat) i per la permanència de la gent del territori. L’únic que persegueix de veritat ENDESA no es altra cosa que la construcció de la presa per turbinar dues vegades l’aigua de la central de Pont de Muntanyana, que amb uns 35 metres cúbics per segon, produiria 38 MW/any, aconseguint quantiosos guanys econòmics: aquesta és la seva fita, i es prioritzarà per sobre de la conservació de Montrebei.

5.- El congost de Mont-rebei és el que queda d’una gran terra que va ser sacrificada en nom del progrés. Molts poblets: Finestres, Blancafort, Fet, etc. van haver de ser abandonats i les veus de la seva gest es van perdre per sempre. Aquestes terres, on es reflectia la unió de Catalunya i Aragó parlant la mateixa llengua, van quedar despoblades per sempre i així, es perdé un tros de la nostra història.

6.- Resulta si més no lamentable que les autoritats catalanes, per veu del Conseller d’Obres Públiques, i les aragoneses, per veu del Vicepresident de la Diputació d’Osca, s’hagin manifestat a favor de la presa, sense esperar l’opinió de les autoritats ambientals competents i els seus tràmits. Una actitud poc responsable i gens democràtica.

7.- Que per tot això, i més, es constitueix la Plataforma amb el nom “El Congost de Montrebei, Patrimoni de Tothom – No a la construcció d’una presa al Congost de Montrebei per part d’ENDESA”, amb els objectius d’informar a la ciutadania sobre l’impacte ambiental i social de la presa que ENDESA vol construir al Congost de Mont-rebei, de pressionar a les administracions i, finalment, aturar el projecte.

8.- La lluita per Mont-rebei ja ve de lluny. L’any 1985 els moviments ecologista, excursionista i social vàrem lluitar per evitar que el tram de l’eix occidental català passés pel congost de Montrebei, i ho vàrem aconseguir. Ara, assumim de nou el nostre compromís d’unir esforços per evitar la construcció de la presa, aturar la primacia dels interessos econòmics i aconseguir salvaguardar el congost de Montrebei, que és patrimoni de tothom.


IPCENA. - Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de la Natura - entitat degudament legalitzada i inscrita en el Registre d'Associacions de Lleida amb el número 1312, i CIF núm. G-25258393, domiciliada a la Pl. dels Gramàtics, 2 baixos de Lleida (25002) en nom de la qual actua en Joan Vàzquez en qualitat de Secretari General amb DNI núm. 78.067.092. Tel. Fax. - 973263793. Correu-e: ipcena@ipcena.org

Per cert, dissabte vam escalar el DIEDRE GRIS amb el Ferran Vilella. Bonica via amb força ambient. Vam trobar també força cordardes. Especialment recomenables els tres sostres dels llargs intermitjos. Espectaculars. No cal patir per l'aseguramenta perqué es facilment equipable i encara que més mantinguda que alguna de les seves veïnes clàssiques (vegi's Delfos o Paul Lalueza) en els passos clau sempre s'hi troba algun pitó. Alguna reunió s'ha de reforçar amb algun friend. La tornada la fem per Ager ( ens costa vora d'una hora i mitja)